NIEUWS

NIEUWS


  • Protestactie huisartsen Alta

    Van 10 maart tot en met 21 maart houden de artsen van Medisch Huis ALTA een protestactie tegen het afschaffen van de telefonische consultatie. Hierbij geven we graag een woordje uitleg:


    Belmomenten worden gebruikt voor het bespreken van het resultaat van een bloedafname of beeldvormingsonderzoek of voor de opvolging van een gestarte behandeling. De overheid schafte eenzijdig de vergoeding hiervoor volledig af en oordeelt dus dat dit waardeloos werk is. Hieruit volgt dat alle resultaten of voorschriften opnieuw zullen moeten gevraagd worden via een normale consultatie. Hierdoor zullen de wachttijden vermoedelijk enorm oplopen voor u bij uw arts terecht kan, maar dit is te dan te wijten aan de beslissing van de minister, niet aan onze goodwill.


    Voor alle duidelijkheid: dit draait ons niet om meer loon. Mochten we meer loon willen, dan zouden we sowieso iedereen altijd laten langskomen op een consultatie. Maar niemand werkt volledig gratis, wat de minister nu wel deels van ons verwacht door de vergoeding van de belmomenten af te schaffen. We eisen dan ook een betaalbare en efficiënte gezondheidszorg, waarbij de huisarts opnieuw gewaardeerd wordt voor zijn/haar werk. De regering toont dat ze teleconsultaties geen nuttig werk vindt, huisartsen zijn echter uiterst bezorgd over deze evolutie en hebben besloten een signaal te sturen naar de overheid.


    Vele huisartsen hebben dezelfde mening en over het hele land volgen dan ook protestacties. Ook Medisch Huis ALTA doet hieraan mee: 

    van maandag 10 maart tot en met vrijdag 21 maart zullen er GEEN BELMOMENTEN zijn. Voor alle vragen, voorschriften, resultaatbesprekingen, enz. zal steeds een consultatie nodig zijn. U boekt deze online of telefonisch


    Indien u dit – net als wij – vervelend vindt, mail dan gerust dan naar het kabinet van minister Frank Vandenbroucke op info@vandenbroucke.fed.be om uw stem te laten horen 

    Klik hier voor een voorbeeldbrief


    Naar ons huisartsen wil hij niet luisteren, misschien wel naar u als patiënt.

    Het standaard mailtje dat u zal terug krijgen dat het afschaffen van de teleconsultatievergoeding er kwam op voorzet van een artsensyndicaat is trouwens een leugen, de aanzet werd gegeven door het socialistisch ziekenfonds Solidaris, en daar zijn schriftelijke bewijzen van.

  • CoZo

    Ken jij CoZo al, het digitaal gezondheidsplatform waarop je zelf je gezondheidsverslagen en resultaten kan vinden? Onbekend is onbemind, hier dus alvast een woordje uitleg.


    WAT IS COZO?

    CoZo staat voor het Collaboratief Zorgplatform. Het is een online platform waar ziekenhuizen, psychiatrische instellingen, laboratoria en radiologiepraktijken gegevens beschikbaar stellen voor hun patiënten en hun zorgverleners. Er bestaan andere gezondheidsplatformen die mogelijks betalend zijn en niet (of niet volledig) verbonden blijken met CoZo (mogelijks heb je al gehoord van Mynexuzhealth of Helena bvb), maar alles vind je gemakkelijker gebundeld (en gratis) terug in CoZo.


    WAT VIND JE IN COZO?

    Je vindt er gezondheidsgegevens die voor jou beschikbaar zijn zoals:

    resultaten van labo-onderzoeken en scans

    verslagen van consultaties bij specialisten

    verslagen na een operatie

    de ontslagbrief uit het ziekenhuis met richtlijnen voor opvolging

    vaccinatiegegevens

    eventueel je Sumehr: de korte medische samenvatting die je huisarts van je heeft gepubliceerd om je medische voorgeschiedenis te delen met andere zorgverleners (zoals spoedartsen)


    WAAR VIND JE COZO?

    • Via de website www.cozo.be.

    • Via de app CoZo die je kan downloaden in de Apple Store of Google Play Store.


    WEES VOORZICHTIG MET DE INTERPRETATIE

    Veel informatie in CoZo is bedoeld voor je arts of andere zorgverleners. Het gaat dan bijvoorbeeld over je medische voorgeschiedenis, welke wondverzorging of kinesitherapie er nodig is na een opname of welke medicatie je voorgeschreven krijgt. Die documenten zijn niet altijd makkelijk te begrijpen omdat ze medische termen bevatten en niet geschreven zijn voor jou als patiënt. Heb je vragen? Neem dan zeker contact op met de arts die jou behandelt.


    EXTRA INFO OF HULP NODIG?

    Surf naar www.cozo.be/patient.


    Hoe aanmelden op de website?

    1. Klik ‘Inloggen op CoZo als patiënt’ of rechtsboven op 'lnloggen'.

    (hier foto inloggen cozo uit bijlage bijvoegen)

    2. Meld je aan via het overheidsplatform CSAM met je eID of Itsme.


    Hoe aanmelden op de app?

    1. Voordat je de app kan gebruiken, moet je hem eerst activeren via de website www.cozo.be.

    2. Het stappenplan om de app te registreren en te installeren vind je via www.cozo.be/patient.

    3. Zodra je de app geïnstalleerd en geregistreerd hebt, kan je een pincode instellen om hem te gebruiken.


    Hoe aanmelden voor je kinderen?

    Dat kan enkel op de website www.cozo.be. De app kan je daarvoor niet gebruiken.

    1. Meld je aan op www.cozo.be via CSAM.

    2. Daarna krijg je de keuze om aan te melden als 'burger' voor jezelf of voor je kind.

    3. Kies de naam van je kind voor wie je de gegevens wil zien.

  • Papierloos geneesmiddelenvoorschrift

    Uw artsen gebruiken al een hele tijd het elektronisch geneesmiddelenvoorschrift, zij maken vanuit het medisch programma een digitaal voorschrift ‘in the cloud’ vanwaar elke openbare apotheek in België deze kan afhalen mits de eID, Kids-ID of ISI+ -kaart van de betrokken patiënt daar nog werd ingelezen in de laatste 15 maand. Op huisbezoek of bij  computerpanne zal u uitzonderlijk wel nog een handgeschreven voorschrift ontvangen, dit blijft wettelijk even geldig als de digitale vorm. De apotheek dient op elk afgeleverd product de voorgeschreven dosis en duur van inname te vermelden, dat kan u daar dus op terug vinden.


    Download de handige app MijnGeneesmiddelen van het RIZIV via Google Play of App Store om de geldigheid van uw online voorschriften op te volgen. U kan hiermee ook een medicatie 'reserveren' bij een bepaalde apotheek zodat die het in huis kan hebben tegen wanneer u daar langsgaat.

  • COVID-19

    De talloze verstrengingen dan wel versoepelingen van de overheid maken een up-to-date infopagina nagenoeg onmogelijk. Hier alvast enkele nuttige websites:



    Vraag tijdens uw consultatie informatie over het belang van een boostervaccinatie en of dit voor u belangrijk kan zijn. Het vaccin vermindert de kans dat u besmet wordt en vermindert sterk de ernst van de ziekte indien u het virus toch zou oplopen.


  • Digitale communicatie en medische verwijzing

    Tegenwoordig is niet alleen het geneesmiddelvoorschrift elektronisch, maar vindt ook uitwisseling plaats van administratieve en medische gegevens tussen het ziekenhuis, labo, apotheker en uw huisarts. Al deze gegevens zijn enkel toegankelijk voor hulpverleners die op dat moment te maken hebben met uw gezondheidstoestand. Door uw e-ID of kids-ID te laten inlezen in onze praktijk, verleent u een (stilzwijgende) geïnformeerde toestemming hiervoor.

    We zijn van mening dat een snelle overdracht van noodzakelijke informatie belangrijk is en uw gezondheid zeker ten goede komt. Coderingsprotocols en versleutelingssoftware zorgen ervoor dat deze zaken niet leesbaar zijn voor personen die inbreken in de digitale schakel (hackers, nieuwsgierig personeel, IT-ers, …) maar enkel voor de uiteindelijke medische bestemmeling. Al deze datatransfer is onderhevig aan de Europese GDPR-regelgeving (meer info hier).


    Als u uitzonderlijk toch niet wenst uw data elektronisch te versturen, kan dit voor een aantal zaken alsnog via papieren versies ervan. Gelieve ons dit dan te melden en deze formulieren persoonlijk te komen halen aan de balie. Ook in geval van overmacht kan het zijn dat uw arts u een papieren aanvraag, verwijsbrief of getuigschrift meegeeft.

    Opvolgen van uitslagen vergt tijd die er tussen de consultaties overdag vaak niet meteen is. We vragen u dan ook om pas de dag na uw onderzoek of bloedafname ons te contacteren voor de resultaten. Dat geeft ons de tijd om de vele inkomende verslagen eerst te bekijken en te evalueren.

Share by: